Tájékoztatjuk, hogy a társadalombiztosítási kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztató, illetve egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő a táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, örökbefogadói díj, baleseti táppénz iránti kérelmeket kizárólag elektronikus úton nyújthatja be.

A kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltató (foglalkoztató), illetve az egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő stb.

iránti kérelmeket az egészségbiztosító honlapján közzétett számítógépes program segítségével töltheti ki és állíthatja elő.

 

Elektronikus nyomtatványok:

 

A fenti nyomtatványok kizárólag elektronikus úton Cégkapun, vagy a kormányhivatalnál történő előzetes regisztrációt követően Ügyfélkapun keresztül küldhetők meg.

A benyújtással kapcsolatos bővebb tájékoztató az alábbi linken érhető el:

 
 
Az előzetes regisztrációhoz szükséges regisztrációs lapok az alábbi hivatkozásokon érhetők el:
 
 • Regisztrációs lap Cégkapu használatára kötelezett gazdálkodó szervezetek részére:            
           gépi kitöltés                kézi kitöltés 
 
 • Regisztrációs lap egyéni vállalkozók, őstermelők részére:                                              
          gépi kitöltés                 kézi kitöltés

A regisztrációs lapot a foglalkoztató/vállalkozó székhelye szerint illetékes, egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró kormányhivatalhoz kell benyújtani. A benyújtás történhet postai úton, személyesen, vagy elektronikusan, e-Papír szolgáltatás (https://epapir.gov.hu/) igénybevételével.
 
Az e-Papír szolgáltatás igénybevétele esetén annak érdekében, hogy a regisztrációs lap az illetékes hatósághoz érkezzen be, a Témacsoport, az Ügytípus, és a Címzett rovatokba az alábbiakat kell kiválasztani:
 • Témacsoport: "Kormányhivatali ügyek"
 • Ügytípus: "Egészségbiztosítási pénztári feladatok"
 • Címzett: Foglalkoztató/vállalkozó székhelye szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatal
Ha a nyomtatványokat elektronikus úton beküldő személy, gazdálkodó szervezet 2019. április 1-jét megelőzően tett érvényes regisztrációval rendelkezik, a 2019. április 1-jétől alkalmazandó nyomtatványokon nem kell újra regisztrálnia.

 

 Az elektronikus nyomtatványok benyújtásával kapcsolatban az alábbi teendői vannak: 

 1. Töltse le az ÁNYK általános nyomtatványkitöltő keretprogramot a https://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok honlapról és telepítse azt.
 2. Töltse le erről az oldalról az ügyintézéshez szükséges elektronikus nyomtatványt, és telepítse azt.
 3. Az ÁNYK program segítségével nyissa meg és töltse ki az adatlapot.
 4. Kitöltés után készítse elő a nyomtatványt elküldésre: a beküldési módnak megfelelően kattintson a Kapcsolat az Ügyfélkapuval/ Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre illetve Kapcsolat a Cég/Hivatali kapuval/ Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre menüpontra. Ekkor a program ellenőrzéseket is végez. Jegyezze fel a nyomtatvány helyét és nevét. (Amennyiben Cégkapun kívánja beküldeni a nyomtatványt, és a menüsorban a Kapcsolat a Cég/Hivatali kapuval menüpont nem látható, a Szerviz/ Beállítások/ Kapcsolat a Cég/Hivatali kapuval engedélyezése menüpontban tudja aktiválni azt.) 
 5. Ha hibátlan a nyomtatvány, akkor kattintson a Kapcsolat az Ügyfélkapuval/ Nyomtatvány közvetlen beküldése Ügyfélkapun keresztül vagy Kapcsolat a Cég/Hivatali kapuval/ Nyomtatvány közvetlen beküldése menüpontra.
 6. Jelentkezzen be a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) segítségével, és töltse fel a dokumentumot.

Az ÁNYK működéséről bővebben az alábbi weboldalon tájékozódhat:

https://www.nav.gov.hu/nav/ebevallas/abevjava/javakitolto.html